Bruna flaskor

Glasåtervinning & FTI - Detta gäller för 2022

Svensk Glasåtervinning har beslutat att beräkningen av förpackningsavgiften ska från och med den 1 mars 2022 baseras på glasförpackningarnas vikt. Praktiskt innebär det att månadsdeklaranter redovisar för januari och februari 2022 i antal som tidigare och till oförändrat pris. Förpackningsavgiften från 1 mars 2022 är 0,72 kr/kg. Förändringen med ny avgiftsstruktur syftar till att förenkla deklarationshanteringen för producenterna och importörer samt att överensstämma med rapporteringen till Naturvårdsverket. Naturvårdsverket är ny tillsynsmyndighet att producent uppfyller sitt producentansvar.

För att du som är producent ska uppfylla ditt producentansvar är det viktigt att du är ansluten till Svensk Glasåtervinning om du sätter glasförpackningar på svenska marknaden. Om du inte redan är ansluten, vilket du troligen är, så gör du det enkelt på Svensk Glasåtervinnings hemsida.

Fr.om 1 Januari 2022 erbjuder Creopack inte längre glasdeklaration

I samråd med Svensk Glasåtervinning kommer Creopack att avsluta redovisningen för kunders glasförpackningar. Det kommer att ske i samband med årsskiftet. Information om förpackningens vikt etc finner du på vår hemsida. Vid frågor, hör av dig till oss så hjälper vi dig. 

Fti & Svensk Glasåtervinning - vem redovisar vad & vart?

Du som producent av dryck, livsmedel eller annat som fylls i en förpackning har ett ansvar att redovisa och betala för era förpackningar som ni inkluderar i den svenska återvinningsprocessen. Då Creopack importerar förpackningar till Sverige så redovisar Creopack till fti för ytteremballage runt varorna, som krympplast och mellanlägg av papp. För svenskproducerade förpackningar redovisar tillverkaren till fti för emballaget runt förpackningen. 

För dig som kund och fyllare redovisar du själv till Svensk Glasåtervinning för glasflaskan eller glasburken. Till fti redovisar du själv för plastflaskor, plastburkar, alla olika förslutningar, 4-packs och 6-packs kartonger. 24-packs lådor, burkflak etc. 


Vid frågor

Vi finns här för stöd med all information du kan behöva, så tveka inte att höra av dig till info@creopack.se om du har några frågor.

/Creopack
Förpackningsleverantör – Hållbara flaskor, burkar & tillbehör