Viktig information från Returpack

Om du producerar eller importerar drycker i plast- och metallförpackningar måste dessa ingå i Returpacks pantsystem för att få säljas i Sverige. Från och med januari 2023 har undantagen för drycker som innehåller huvudsakligen frukt, bär eller grönsaker tagits bort, liksom undantagen för drycker som inte är konsumtionsfärdiga vid köptillfället. Detta innebär att det nu är obligatoriskt för juice, saft och andra dryckeskoncentrat att ansluta sig till Returpacks retursystem. Genom att inkludera dessa produkter i pantsystemet kan Returpack säkerställa att de återvinns effektivt och att materialen återanvänds i nya förpackningar.

Mejeribaserade drycker

Undantaget för mejeribaserade drycker kommer att kvarstå fram till 2029, då även dessa kommer att omfattas av retursystemet. Det är dock möjligt för producenter och importörer av mejeridrycker i metallförpackningar att frivilligt ansluta sig till Returpacks retursystem innan 2029. Genom att göra detta kan de visa sitt engagemang för hållbarhet och bidra till att minska avfallet ännu mer.

Mer information finner du på Returpacks hemsida. Läs mer här.

Vid frågor

Vi finns här för stöd med all information du kan behöva, så tveka inte att höra av dig till info@creopack.se om du har några frågor.

/Creopack
Förpackningsleverantör – Hållbara flaskor, burkar & tillbehör